درایو های هارد دیسک (Hard disk drive) یک تکنولوژی به مراتب قدیمی برای ذخیره اطلاعات می باشد که از دیسک های مکانیکی چرخان و یک بازو برای خواندن اطلاعات و نوشتن آن ها بر روی دیسک استفاده می کنند.  درایو های حالت جامد (Solid state drive) تکنولوژی ای جدید تر و سریع تر برای ذخیره داده ها  بر روی یک حافظه می باشد.

در گذشته اگر قصد خرید یک لپ تاپ یا کامپیوتر شخصی (PC) را داشتید تنها نیاز بود به میزان فضای ذخیره سازی هارد و یا نهایتا سرعت آن (5400rpm or 7200rpm) توجه داشته باشید؛ اما امروزه با دو انتخاب کاملا متفاوت مواجه اید!

در نهایت هدف هر دوی آن ها یک چیز است. ذخیره عکس و فیلم و داکیومنت های شما بر روی خود اما تکنولوژی استفاده شده در آن ها باعث ایجاد تفاوت های بسیاری بین این دو شده است:

  • HDD

شامل یک سری دیسک های مغناطیسی است که پس از چرخش ، یک بازوی مکانیکی اطلاعات را بر روی آن نوشته و یا از روی آن می خواند. این قسمت به علت این که تمام اجزای آن مکانیکی بوده به عنوان کند ترین قسمت یک لپ تاپ و یا پی سی شناخته می شود.

  • SSD

نوع جدیدی از ابزار های ذخیره سازی که ساز و کاری شبیه به فلش های USB دارند و از تعدادی سلول های مجزا تشکیل شده که بیت ها در درون این سلول ها ذخیره و یا از آن خوانده می شود.


چرا SSD برای لپ تاپ ها مناسب تر است؟

با وجود این که هم چنان بیشتر لپ تاپ ها با حافظه های HDD روانه ی بازار می شوند اما در دستگاه های بالارده و حرفه ای وجود حافظه ای SSD از ملزومات است که شرکت های سازنده از آن غافل نشده و تقریبا تمام دستگاه های میان رده و خصوصا بالارده از حافظه SSD بهره می برند.

به علت ماهیت غیر مکانیکی بودن حافظه های SSD، انرژی کمتری مصرف کرده و شارژدهی باتری را بالاتر می برند. هم چنین در برابر شوک های احتمالی بسیار مقاوم تر اند. ممکن است پیش بیاید که لپ تاپ شما از فاصله ای بی افتد . در این صورت احتمال آسیب دیدن هارد درایوی از نوع HDD به علت وجود قطعات مکانیکی بسیار بیشتر از SSD است.

البته همیشه لازم نیست از میان این دو یکی را انتخاب کنید. می توان سیستم عامل (مانند ویندوز) و برنامه های خود را بر روی SSD نصب کرده و مابقی اطلاعان مانند عکس و فیلم خود را بر روی HDD بریزید. به این علت که هارد درایو های SSD بسیار گران قیمت تر بوده و فضای ذخیره سازی کمتری نیز در اختیار شما می گذارند . به عنوان مثال ممکن است قیمت یک هارد از نوع HDD با ظرفیت 1024 گیگابایت با یک هارد 256 گیگابایتی برابر باشد.


SSD ها چه مقدار سریع تر هستند؟

اختلاف سرعت آن ها چشم گیر و قابل توجه است! SSD ها از هر جنبه ای بسیار سریع هستند. اما این اختلاف سرعت در هنگام انجام یک کار مشابه  بیشتر ملموس است:

کپی کردن و جا به جا کردن فایل های با حجم زیاد مانند فیلم جایی است که این تفاوت کاملا به چشم می آید. در HDD ها این انتقال با نرخ سرعت بین  30-150 مگابایت بر ثانیه انجام می شود در حالی که انتقال همان فایل در حافظه های SSD معمولی با سرعتی در حدود 500 مگابایت و در SSD های از نوع NVME بین 3000-3500 مگابایت است!! این به این معنی است که اگر بخواهید فایلی با حجم 20 گیگابایت را جا به جا کنید در SSD ها این عمل در کمتر از 10 ثانیه طول می کشد در حالی که در HDD نیاز به صرف زمانی در حدود 3 دقیقه داریم.


طول عمر SSD ها چقدر است؟

افسانه های زیادی در مورد طول عمر این حافظه های دوست داشتنی وجود دارد! حرف هایی که در دهه 1990 و 2000 مطرح شدند و تا به امروز نیز شنیده می شوند. درست است که طول عمر سلول های SSD محدود است ولی امروزه دیگر نباید نگران این مسئله بود.

به صورت تئوری، هر چه از یک سلول بیشتر استفاده شود و داده ها بر روی آن نوشته و پاک شود زودتر به پایان عمر خود می رسد. اما به لطف مدیریت این مسئله توسط کنترلر موجود در درون SSD ها ، عملیات درج اطلاعات به طور مساوی بین تمام سلول ها پخش شده تا طول عمر اس اس دی به حداکثر برسد. هم چنین اس اس دی های امروزی سلول های یدکی دارند که در صورت بروز مشکل در یک سلول سریعا جایگزین آن می شوند. به همین علت است که هرچه ظرفیت یک SSD بیشتر باشد طول عمر بیشتری نیز دارد.

با این وجود اگر شما به صورت شبانه روزی از یک HDD استفاده کنید چیزی در حدود یک دهه طول می کشد تا با مشکل مواجه شود.